НП ,,Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”

НП ,,Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”

Във връзка с НП ,,Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда”- Модул 3 ,,Културните институции като образователна среда” на 19.11.2022 г. учениците от 6 и 7 клас от ОУ ,,Тодор Каблешков” посетиха град Габрово. Възпитаниците на институцията имаха възможността да разгледат “Националния музей на образованието”, както и първото Взаимно светско училище. Посетителите бяха посрещнати топло, гостоприемно и научиха много нови неща за Възрожденския период в България, за първите възрожденски дейци, както и за Васил Априлов- създателят на Априловската гимназия. Разходката продължи с посещение до Етнографския музей на открито-Етъра. Учениците и техните учители имаха възможността да усетят атмосферата, която носи музея и да разгледат работилници: Бакърджийска, Грънчарска, Дърворезбарска, За народни музикални инструменти, Иконописна, Кожухарска, Коларо-железарска, Тъкачна, Шекерджийска;

Експозиции: Жилище на майстор коларо-железар, Жилище на майстор Табак  Селско занаятчийско жилище от с. Тумбалово · Търговски дюкян, Търговско жилище и други.

  На връщане посетиха Шипченския манастир ,,Рождество Христово”, където освен, че се насладиха на красотата на храма и златните му кубета, ученици и учители,  запалиха свещичка за здраве и се докоснаха до магията, която носи това свято място, пазещо костите на Шипченските опълченци, загинали в името на това- днес ние да живеем свободни.

  Пътешествениците се завърнаха изморени, но и удовлетворени и заредени с незабравими емоции и нови знания от изживяното приключение.