Социално-емоционално учене, личностно развитие и програмиране с LEGO SPIKE в ОУ „Тодор Каблешков“

Социално-емоционално учене, личностно развитие и програмиране с LEGO SPIKE в ОУ „Тодор Каблешков“

Вече трета година ОУ „Тодор Каблешков“, гр. Пловдив е домакин, който представя свои иновации пред други училища по НП „Иновации в действие“. Гостуваха ни ОУ „Панайот Волов“ – с. Мадара, обл. Шумен, ОУ „Любен Каравелов“ – с. Узунджово, обл. Хасково и СУ „Максим Райкович“ – гр. Дряново, обл. Габрово. Гостите присъстваха на открити уроци по иновативните предмети за социално-емоционално учене „Аз и другите“, „Лидерът в мен“ и програмиране с Lego Education Spike.

Госпожа Емилия Алексиева – директор на училището, запозна гостите как може да се внедри успешно социално-емоционално образование в училище и какви са ползите за установяване на позитивна образователна среда и личностното израстване на учениците.

Госпожа Ася Драгинова и учениците от V а клас демонстрираха програмиране с Lego Spike. Те впечатлиха гостите като конструираха и програмираха изкуствена ръка, която може да се използва при почистване и опазване на околната среда. Учениците си направиха състезание и определиха коя изкуствена ръка е подходяща за леки и тежки предмети. С голям интерес се включиха и нашите гости.

Г-жа Мирослава Драгославова и г-жа Моника Георгиева проведоха емоционален урок, който протече с многообразие от дейности и игри, в които учениците разпознаваха собствените си емоции и тези на друг, изразяваха емоциите си чрез различни видове творчество, осмисляха стратегии за преминаване от негативни в положителни емоции и упражниха уменията си за работа в екип.В началото на часа се измери настроението на учениците чрез Барометър на емоциите, който установи творческа атмосфера в класа с високо ниво на енергия. В последствие чрез дихателна техника учениците релаксираха и се концентрираха върху задачите и приятните занимания. Като ориентир за разпознаване на собствените емоции послужи на учениците „Часовник на емоциите“. С помощта на виртуална реалност учениците разпознаваха емоциите на герои в история, която те съчиниха по дадено начало и край. Чрез арт-техника учениците развихриха въображението си и дадоха цвят на радостта, любовта, интереса, удоволствието и гордостта в емоционална дъга. В края на часа децата осъзнаха, че също като лошото време неприятните емоции си отиват, а след тях като цветната дъга отново в душите им ще изгреят щастието и радостта.

Не по-малко интересно протече откритият урок по „Аз и другите“ и в IV клас. Урокът бе свързан с най-ценните качества на личността – добродетелите и бе представен под ръководството на г-жа Мирослава Драгославова. Чрез QR кодове учениците откриваха своите отговори на казуси, свързани с добродетелите, а чрез „Бягаща диктовка“ преписаха цитати за значимите качества и осъзнаха колко важни са те. Емоционален видеоклип помогна на учениците да разберат, че добродетелите са като бумеранг в човешките взаимоотношения – колкото повече ги прояввяват към останалите, толкова повече доброто се връща към тях. Осъзнаха, че силните качества на личността са като диамантите – ако се грижим за тях, те ще блестят по-силно в сърцата ни. Минути след това чертвъртокласниците напълниха „Съкровищницата за добродетели“ на класа с най-ценните си качества и разбраха колко богат е всъщност техния клас. В края на чувствения урок учениците проявиха един към друг една от най-важните добродетели – благодарност, за екипната работа, взаимопомощта и доброто отношение помежду им в часа. Децата благодариха и на гостите за посещението им чрез ръчно изработени красиви картички с цитати за добродетелите.

Децата от II б клас заедно с г-жа Ралица Манолова трансформираха неприятни емоции с помощта на “Дървото на емоциите”, а приятните емоции “посяха” като източник на сила, на която да се опират и в бъдеще. Учениците помогнаха на едно момиченце, на име Мери, да разреши всичките си проблеми, като използваха знанията си за мирно разрешаване на конфликти от „Колелото на избора“.

Гостите си тръгнаха от нашето училище, вдъхновени с нови идеи. Отнесоха много спомени от своите нови приятели.