Национална програма „ Иновации в действие“

Национална програма „ Иновации в действие“

ОУ“ Тодор Каблешков“ – гр. Пловдив , взе участие в Национална програма „ Иновации в действие“ . Училището беше домакин на две утвърдени училища : 79 СУ „ Индира Ганди“ – гр. София и ОУ“ Св.Св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил. На специалните ни гости представихме открити и иновативни уроци и обменихме добри педагогически практики. Създадохме полезни нови приятелства и обсъдихме бъдещи съвместни проекти.

Първо домакинство: Гост 79 СУ „Индира Ганди” гр. София.

Във II а клас от ОУ „Тодор Каблешков” се проведе открит урок „Хайде да си поговорим за толерантността” за развитие на социални умения, организиран от Мирослава Драгославова – учител в ГЦОУД и Нели Кънева – педагогически съветник, който предизвика много положителни отзиви у гостите. Чрез решаване на казуси, дискусия и много игри, учениците се запознаха с ключовите прилики между хората (емоциите), научиха се как да проявяват толерантност към различните, както и да се поставят на мястото на другия.

Отново във II a клас в часа по околен свят /разширена подготовка / г-жа П. Кърпачева и г-жа М. Драгославова проведоха открит урок на тема „Забележителности в моя роден град“. Второкласниците пътуваха виртуално в най-стария жив град в Европа и запознаха гостите с част от неговите забележителности и символи – знаме, герб и химн. Решаваха ребуси, чрез които откриваха имената на града ни през вековете. Съставиха кратък текст за Пловдив под формата на пъзел. В края на часа учениците подариха на гостите „Пътеводител на туриста“ – книжка с кратка информация за най-интересните забележителности и снимки, изработена от тях.

Мария Димитрова , учител в ГЦОУД и Емилия Алексиева – директор на ОУ „Тодор Каблешков“ направиха демонстрация на тема „Училище в облака“ . На гостите им беше показано как да работят с някои от инструментите на Google. За завършек Иван Шопов, ученик от 5а клас им пусна забавен онлайн тест по човекът и природата, подготвен от него в сайта quizizz.com.

Под ръководството на Г-жа Елисавета Иванова, учениците от 6. клас демонстрираха своите умения, дигитални компетентности и приложението им за писане на код в блоков и кодов редактор по предмета Основи на програмирането, който е новият иновативен предмет за училището. Формирането на тези знания и умения учениците да могат да използват като основни понятия в програмирането.

[Not a valid template]