Второ домакинство: Гост ОУ“ Св.Св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил

Второ домакинство: Гост ОУ“ Св.Св. Кирил и Методий“ – гр. Кюстендил

Домакинството ни започна с представяне от страна на г-жа Емилия Алексиева, Директор на ОУ „Тодор Каблешков“, на приложението на позитивната психология в образованието. Гостите се запознаха с идеята на психолога Мартин Селигман, че щастието не е просто една емоция, а съществуват 5 фактора, които допринасят за благосъстоянието. Това е така нареченият модел PERMA, който важи не само при възрастните, а с пълна сила и при децата в училище и затова стои в основата на така нареченото позитивно образование – комбинация от традиционно образование и изучаване на щастието и благополучието сред учениците.

Проведе се и открит урок по математика във II а клас на тема „Текстови задачи”. Урокът бе проведен под ръководството на г-жа М. Драгославова и П. Кърпачева, като бяха използвани интерактивни методи за критично и конструктивно мислене у учениците. Темата бе представена по атрактивен за децата начин, който запали тяхното любопитство и интерес към текстовите задачи. Второкласниците сглобяваха пъзели-задачи, а после откриваха верния отговор, сканирайки с телефоните си QR кодове. Бяха въвлечени в дейности, подтикващи ги да задават въпроси и да провеждат “проучване “ за да решат даден проблем (задача) чрез ролевата игра “Детектив”. Чрез методът „Шест мислещи шапки” на Едуард де Боно задачите бяха забавни, лесни и интерсни, а в рубриката „Да проверим какво знаем” малките ученици се забавляваха с Quizzes, използвайки отново телефоните си. На края на часа те изразиха своето отношение към урока и се самооцениха чрез играта „Светофар”.

Тематично за Световния ден на добротата, г-жа Михаела Димитрова, учител в НЕ и г-жа Нели Кънева, педагогически съветник, проведоха с учениците от IV А клас занимание за развитие на силни страни на тема „Хайде да си поговорим за благодарността“, за да покажат практическото приложение на позитивната психология в класната стая.

Учениците имаха възможността да се потопят в чудния свят на Благодарността и Радостта и разбраха защо тази добродетел е важна за нас, за другите и затова да имаме способността да виждаме и оценяваме красивото в живота. Децата не само научиха за смисъла на благодарността, но и преживяха позитивните емоции, когато получиха благодарности и комплименти и съответно отправиха такива.

Във втората част на часа учениците изработиха своята „Стълба на благодарността“, която закачиха пред вратата на класната си стая, за да им напомня всеки ден да оценяват хубавото и да бъдат благодарни.

Мария Димитрова – учител в ГЦОУД и Емилия Алексиева – директор на ОУ „Тодор Каблешков“ направиха демонстрация на тема „Училище в облака“ . На гостите им беше показано как да работят с някои от инструментите на Google. За завършек Иван Шопов – ученик от 5а клас им представи сайта quizizz.com. Показа на гостите как се създава куиз и им пусна такъв по човекът и природата, подготвен от него.

Под ръководството на Г-жа Елисавета Иванова, учениците от 6. клас демонстрираха своите умения, дигитални компетентности и приложението им за писане на код в блоков и кодов редактор по предмета Основи на програмирането, който е новият иновативен предмет за училището. Формирането на тези знания и умения учениците да могат да използват като основни понятия в програмирането.

[Not a valid template]